Людина і Біоритми

      Метеопатія і Біоритми


  • Метеопатія- це комплекс психофізичних змін, що виникають внаслідок порушення адаптаційних механізмів пристосування нашого організму до погодно-кліматичних умов.
  • Сезонні біоритми (СБР) — це річні коливання показників гомеостазу організму, що викликаються сезонними змінами факторів зовнішнього середовища. У першу чергу: зменшенням освітленості, зниженням температури та іншими змінами погоди.
Періодичні сезонні коливання характерні для артеріального тиску, складу крові, імунологічної реактивності організму тощо. Дослідження засвідчили, що фізична працездатність людини знижується взимку і зростає навесні і влітку. Так, навесні й улітку спортсмени досягають найвищих результатів, величини яких перевищують на 10—15% значення показників у інші сезони року. Такі ж річні циклічні коливання має психічна активність людини. Вона вища навесні і на початку літа, а взимку значно нижча. Агресивність і  "пік тестостерону" в крові досягають свого максимуму восени.  

Медики зауважили, що "пік" народжуваності немовлят реєструється навесні та у вересні. Таким чином, існує внутрішньорічний ендогенний ритм організму, пов’язаний з різними періодами «біологічного року». «Біологічний рік» не збігається з календарним і охоплює два періоди, протилежні за інтенсивністю і направленістю біологічних процесів. Більшість максимумів і мінімумів активності припадає на лютий і серпень. Ці місяці є «переломними» у спрямуванні фаз біологічних сезонних ритмів і свідчать про початок «біологічної весни» або «біологічної осені». «Біологічна весна» є стадією річного циклу організму, що характеризується зростанням рівня життєвої активності. «Біологічна осінь», навпаки, супроводжується зниженням активності біологічних процесів. У країнах з помірним та холодним кліматом зима часто супрово- джується депресивним настроєм. В ісландських сагах про це явище згадується як про «важкий настрій коротких днів». У минулому десятилітті сенсацією стало відкриття сезонного афективного розладу (САР). Найбільш розповсюдженою формою САР є зимова депресія. Це цілий комплекс змін душевного стану людини, її поведінки, ак- тивності, апетиту, сну, з почуттям постійної стомленості. Такі люди перебувають у стані нудьги, суму і безвиході. Життя перестає радувати, виникають проблеми з близькими й оточенням. У кожного сьомого, що має САР, відмічається спроба самогубства. Вважається, що зимова депресія викликається нестачею сонячного світла. Вона ефективно лікується протягом тижня за допомогою яскравого білого світла 


Не сумуйте, не депресуйте! Чашка какао, пухнастий кіт, проліски і усмішка -    рецепт  подолання САР!

Коментарі

Популярні публікації